Bakterie e coli w wodzie

Bakterie e coli w wodzie

Bakterie obecne w wodzie to istotny problem, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Mikroorganizmy wpływają na smak oraz zapach wody. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie i odporność. Są szczególnie groźne w przypadku osób starszych i dzieci.

Jakie bakterie najczęściej występują w wodzie? Jak skutecznie się ich pozbyć?


W artykule:


Jakie bakterie najczęściej występują w wodzie?

W wodzie kranowej pomimo zachowania odpowiednich zasad bezpieczeństwa możemy spotkać wiele różnych mikroorganizmów, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego przed pierwszym wykorzystaniem wody z kranu lub własnego ujęcia, warto poddać ją analizie mikrobiologicznej.

Mikroorganizmy występujące w wodzie to między innymi:

  • Bakterie grupy E.coli - naturalnie bytujące organizmy w jelicie grubym ludzi i zwierząt. Mogą stanowić znaczne zagrożenie dla zdrowia. Do wody przedostają się poprzez kontakt z glebą i ściekami. Nawet niewielka ich ilość może powodować znaczne problemy.
  • Bakterie mikroflory takie jak krętki, pałeczki Shigella - odpowiedzialne są za choroby takie jak żółtaczka, czerwonka czy cholera. Dużym zagrożeniem są również pałeczki Salmonelli, które powodować mogą dur brzuszny.
  • Paciorkowce kałowe pochodzące z ludzkich oraz zwierzęcych odchodów - są jednymi z najtrwalszych i odpornych bakterii mogących mocno zanieczyszczać wodę.

Już niewielka ilość bakterii obecnych w wodzie może prowadzić do zatrucia organizmu. Niemniej jednak aby potwierdzić ich obecność, konieczne jest wykonanie analizy mikrobiologicznej wybranej próbki wody.

Co to jest analiza mikrobiologiczna?

Analiza mikrobiologiczna (inaczej badanie mikrobiologiczne wody), polega na sprawdzeniu danej próbki pod kątem występowania w niej chorobotwórczych mikroorganizmów.

W trakcie wykonywanych badań sprawdzana jest nie tylko ich obecność, ale także zawartość procentowa. Dzięki temu analiza mikrobiologiczna pozwala skutecznie ocenić zdatność wody do spożycia i użytku gospodarczego

Zgodnie z obowiązującymi normami w Polsce w 100 ml wody nie może pojawić się żadna komórka bakteryjna. 

Jakie są przyczyny występowania bakterii E. coli w wodzie?

Najczęściej bakterie E.coli wykrywane w wodzie pochodzą bezpośrednio ze środowiska naturalnego lub są pochodzenia kałowego. Natomiast sam fakt ich obecności nie jest jednoznacznym dowodem na skażenie wody kałem. 

Najczęściej jej zawartość w wodzie związana jest ze skażeniem mikrobiologicznym, do którego dochodzi na skutek zanieczyszczenia instalacji wodociągowej, niewłaściwej dezynfekcji czy z powodu problemu przepływów wstecznych.

Natomiast wykrycie bakterii E. coli w wodzie wymaga podjęcia szybkich i skutecznych działań, aby jak najszybciej pozbyć się źródła zakażenia.

Bakterie E. coli a zdrowie - czy można używać skażonej wody w celach gospodarczych?

Woda zakażona bakterią E. coli jest wysoce niebezpieczna dla zdrowia, dlatego też nie można stosować jej do prania, kąpieli, sprzątania oraz mycia naczyń i gotowania.

Niezbędne jest bezzwłoczne wykluczenie źródła zakażenia oraz zlikwidowanie chorobotwórczych czynników, co pozwoli uzyskać wodę ponownie zdatną do użycia.

Czy gotowanie wody zabija bakterie E. coli?

Bakterie E. coli nie są odporne na wysoką temperaturę, dlatego też giną już w około 60 stopniach C. Jednak nie należy traktować zagotowania wody jako sposobu na poradzenie sobie z tymi mikroorganizmami.

Choć przegotowanie wody może skutecznie uchronić nas przed spożyciem bakterii E. coli, to trudno wykonywać tę czynność również przed kąpielą, myciem rąk czy zmywaniem naczyń.

Dlatego też samo przegotowanie nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się problemu i wymaga zastosowania dodatkowych metod.

Jakie są objawy zakażenia organizmu bakteriami E. coli?

Objawy zakażenia bakterią E. coli najczęściej pojawiają się w ciągu trzech lub czterech dni. Nie jest to jednak reguła. Niekiedy do wystąpienia objawów dochodzi nawet po upływie tygodnia.

Do głównych objawów zatrucia bakterią E.coli możemy zaliczyć:

  • ból brzucha
  • ból głowy
  • gorączka
  • biegunka i wymioty
  • ogólne osłabienie

Po wykryciu jakichkolwiek problemów, które mogą być związane z jakością wody konieczne jest niezwłoczne skontaktowanie się z lekarzem pierwszego kontaktu, który zaproponuje skuteczny i dopasowany sposób leczenia.

Bakterie E.coli w pożywieniu

Spożycie skażonej żywności bardzo często prowadzi do wystapienia objawów zakażenia bakterią E. coli. Istnieje kilka produktów, które są szczególnie ryzykowne.

Do produktów tego typu zdecydowanie zaliczyć należy mięso mielone.

Podczas uboju oraz przetwarzania mięsa, bakterie E. coli znajdujące się w jelitach bydła, mogą przedostać się do mięsa. Warto pamiętać, również iż mielone mięso mieszane (np. wołowo-wieprzowe), zwiększa ryzyko skażenia bakterią.

Jak skutecznie i trwale pozbyć się bakterii E. coli z wody?

Najlepszym sposobem na pozbycie się bakterii E. coli z wody są sterylizatory w formie lamp UV oraz chlorowanie wody z własnego ujęcia.

Ile trwa oczyszczanie wody z bakterii coli?

Usunięcie bakterii E.coli z wody trwa około kilkunastu godzin. Jest to odpowiedni czas pozwalający na usunięcie wszelkich mikroorganizmów z danej cieczy i uzyskanie wody zdatnej do spożycia i użytku.

Dzięki tym rozwiązaniom uzyskamy czystą i klarowną wodę bez żadnych komórek bakteryjnych. Dodatkowo warto przegotowywać każdą partię wody stosowaną w celach spożywczych.

Nieocenione w tym zakresie są również systemy filtrów, które pozwalają na oczyszczanie i uzdatnianie wody stosowanej w domu. Pozwala to zapewnić pełne bezpieczeństwo, w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie wszystkich domowników.

Kontakt z zanieczyszczoną wodą, a wystąpienie choroby

Spożycie lub kontakt z wodą zanieczyszczoną bakteriami E.coli może powodować problemy zdrowotne różnego rodzaju.

Najczęstszym objawem jest niewielki, niegroźny dla życia dyskomfort żołądkowo-jelitowy. Warto jednak pamiętać, iż reakcja organizmu może być bardzo różna.

Analogiczny kontakt w przypadku niektórych osób powodować może poważne schorzenia, a w niektórych przypadkach stanowić nawet zagrożenie dla życia. Grupa największego ryzyka to przede wszystkim dzieci, osoby starsze oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym.


Zobacz więcej

15 listopada 2023
Twarda woda, czyli jaka?

Woda otacza nas wszędzie. Używamy jej do picia, w domu do przygotowywania posiłków, prania czy kąpieli. Woda wykorzystywana jest w dużych ilościach także w rolnictwie i przemyśle.

22 pażdziernika 2023
Lepiej pić wodę przegotowaną czy mineralną?

Filtrowana woda z kranu jest zdrowsza niż woda butelkowana, to fakt. Faktem jest również, iż spożywanie wody tego typu to rozwiązanie bardzo ekologiczne (pamiętajmy o wszystkich tych plastikowych butelkach, które wędrują na wysypisko).

23 lipca 2023
Jak usunąć chlor z wody?

Zawartość chloru w wodzie pitnej i jego wpływ na zdrowie to dość często podnoszony temat. W większości miast Polski, woda z kranu dopuszczona jest do bezpośredniego spożycia.


Most Lublin

Systemy uzdatniania wody - rozwiązania dla firm i klientów indywidualnych.

  • Adres: 20-828 Lublin, ul. Nałęczowska 103 / Bużan 3
  • Tel: 081 44 67 035    Fax: 081 44 14 667
  • Mail: most@most.lublin.pl

gazelamotor-lublin