Bakterie obecne w wodzie to istotny problem, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Mikroorganizmy wpływają na smak oraz zapach wody. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie i odporność. Są szczególnie groźne w przypadku osób starszych i dzieci.
Jakie bakterie najczęściej występują w wodzie? Jak skutecznie się ich pozbyć?
W artykule:
W wodzie kranowej pomimo zachowania odpowiednich zasad bezpieczeństwa możemy spotkać wiele różnych mikroorganizmów, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego przed pierwszym wykorzystaniem wody z kranu lub własnego ujęcia, warto poddać ją analizie mikrobiologicznej.
Mikroorganizmy występujące w wodzie to między innymi:
Już niewielka ilość bakterii obecnych w wodzie może prowadzić do zatrucia organizmu. Niemniej jednak aby potwierdzić ich obecność, konieczne jest wykonanie analizy mikrobiologicznej wybranej próbki wody.
Analiza mikrobiologiczna (inaczej badanie mikrobiologiczne wody), polega na sprawdzeniu danej próbki pod kątem występowania w niej chorobotwórczych mikroorganizmów.
W trakcie wykonywanych badań sprawdzana jest nie tylko ich obecność, ale także zawartość procentowa. Dzięki temu analiza mikrobiologiczna pozwala skutecznie ocenić zdatność wody do spożycia i użytku gospodarczego.
Zgodnie z obowiązującymi normami w Polsce w 100 ml wody nie może pojawić się żadna komórka bakteryjna.
Najczęściej bakterie E.coli wykrywane w wodzie pochodzą bezpośrednio ze środowiska naturalnego lub są pochodzenia kałowego. Natomiast sam fakt ich obecności nie jest jednoznacznym dowodem na skażenie wody kałem.
Najczęściej jej zawartość w wodzie związana jest ze skażeniem mikrobiologicznym, do którego dochodzi na skutek zanieczyszczenia instalacji wodociągowej, niewłaściwej dezynfekcji czy z powodu problemu przepływów wstecznych.
Natomiast wykrycie bakterii E. coli w wodzie wymaga podjęcia szybkich i skutecznych działań, aby jak najszybciej pozbyć się źródła zakażenia.
Woda zakażona bakterią E. coli jest wysoce niebezpieczna dla zdrowia, dlatego też nie można stosować jej do prania, kąpieli, sprzątania oraz mycia naczyń i gotowania.
Niezbędne jest bezzwłoczne wykluczenie źródła zakażenia oraz zlikwidowanie chorobotwórczych czynników, co pozwoli uzyskać wodę ponownie zdatną do użycia.
Bakterie E. coli nie są odporne na wysoką temperaturę, dlatego też giną już w około 60 stopniach C. Jednak nie należy traktować zagotowania wody jako sposobu na poradzenie sobie z tymi mikroorganizmami.
Choć przegotowanie wody może skutecznie uchronić nas przed spożyciem bakterii E. coli, to trudno wykonywać tę czynność również przed kąpielą, myciem rąk czy zmywaniem naczyń.
Dlatego też samo przegotowanie nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się problemu i wymaga zastosowania dodatkowych metod.
Do głównych objawów zatrucia bakterią E.coli możemy zaliczyć:
Po wykryciu jakichkolwiek problemów, które mogą być związane z jakością wody konieczne jest niezwłoczne skontaktowanie się z lekarzem pierwszego kontaktu, który zaproponuje skuteczny i dopasowany sposób leczenia.
Najlepszym sposobem na pozbycie się bakterii E. coli z wody są sterylizatory w formie lamp UV oraz chlorowanie wody z własnego ujęcia.
Usunięcie bakterii E.coli z wody trwa około kilkunastu godzin. Jest to odpowiedni czas pozwalający na usunięcie wszelkich mikroorganizmów z danej cieczy i uzyskanie wody zdatnej do spożycia i użytku.
Dzięki tym rozwiązaniom uzyskamy czystą i klarowną wodę bez żadnych komórek bakteryjnych. Dodatkowo warto przegotowywać każdą partię wody stosowaną w celach spożywczych.
Nieocenione w tym zakresie są również systemy filtrów, które pozwalają na oczyszczanie i uzdatnianie wody stosowanej w domu. Pozwala to zapewnić pełne bezpieczeństwo, w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie wszystkich domowników.