Filtrowana woda z kranu jest zdrowsza niż woda butelkowana, to fakt. Faktem jest również, iż spożywanie wody tego typu to rozwiązanie bardzo ekologiczne (pamiętajmy o wszystkich tych plastikowych butelkach, które wędrują na wysypisko).
Jednak jak jest z wodą przegotowaną? Lepiej pić wodę przegotowaną czy mineralną?
W tym wpisie postaramy się przedstawić kilka istotnych faktów na temat przegotowanej wody.
Woda mineralna z butelki, a woda przegotowana
Półki każdego supermarketu wypełnione są wodą mineralną różnych rodzajów. Niezależnie czy mówimy o wodach smakowych, gazowanych czy typu light.
Każdy z tych produktów posiada dwie, wspólne cechy - po pierwsze jest około 500 - 1000 razy droższy niż woda z kranu, po drugie, w większości zawiera niezdrowe, sztuczne dodatki.
Dlaczego zatem nie wykorzystać wody z kranu, którą mamy na wyciągnięcie ręki...?
Zalety picia wody przegotowanej
- Obecna w wodzie witamina C poprawia metabolizm
- Zadowolenie z faktu spożywania mniejszej ilości szkodliwych substancji
- Dobre samopoczucie i bark ospałości w godzinach popołudniowych
- Spożywanie dużych ilości wody pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu
- Woda poprawia nastrój, pozwala uniknąć odwodnienia i utrzymuje cukier na niższym poziomie
- Zmniejsza zmęczenie mięśni podczas ćwiczeń
- Spożywanie większej ilości wody wspomaga procesy trawienne
- Naturalnie pomaga organizmowi uwolnić komórki tłuszczowe
- Ma pozytywny wpływ na ekologię dzięki unikaniu jednorazowych plastikowych butelek
- Pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy
Przegotowanie wody filtrowanej
Wprawdzie w procesie gotowania wody, usuwane są wszelkie wirusy i bakterie, niektóre zanieczyszczenia mogą w niej pozostać. Warto dodać, iż w podczas gotowania wody filtrowanej, na dnie czajnika nie następuje zbieranie się osadu oraz kamienia, które niestety często dostają się do przygotowywanych ciepłych napojów, takich jak kawa czy herbata.
FAQ
- Czy przegotowana woda jest zdrowa?
Gotowanie wody zabija większość bakterii i zanieczyszczeń natury biologicznej, znajdujących się w wodzie. Sprawia to, że w 99% woda po przegotowaniu jest w pełni zdrowa i można ją spożywać. Nalezy jednak pamiętać, iż niektóre rodzaje zanieczyszczeń takie jak np. ołów, nie są tak łatwo odfiltrowywane.
- Jak długo trzeba gotować wodę, aby była zdatna do picia?
Generalna zasada mówi, iż aby zabić bakterie, wirusy i inne zanieczyszczenia, należy utrzymywać wodę w stanie wrzenia przez co najmniej jedną pełną minutę.
- Czy przegotowana woda nawadnia?
Woda przegotowana nawadnia organizm w takim samym stopniu jak woda mineralna.
- Czy woda przegotowana ma minerały?
Doprowadzenie wody do wrzenia pomaga zabić szkodliwe bakterie, jednak nie usuwa z niej żadnych minerałów.