Filtrowana woda z kranu jest zdrowsza niż woda butelkowana, to fakt. Faktem jest również, iż spożywanie wody tego typu to rozwiązanie bardzo ekologiczne (pamiętajmy o wszystkich tych plastikowych butelkach, które wędrują na wysypisko). Jednak jak jest z wodą przegotowaną? Lepiej pić wodę przegotowaną czy mineralną?
W tym wpisie postaramy się przedstawić kilka istotnych faktów na temat przegotowanej wody.
Półki każdego supermarketu wypełnione są wodą mineralną różnych rodzajów. Niezależnie czy mówimy o wodach smakowych, gazowanych czy typu light, każdy z tych produktów posiada dwie, wspólne zalety - po pierwsze jest około 500 - 1000 razy droższy niż woda z kranu, po drugie, w większości zawierają nie zdrowe, sztuczne dodatki.
Dlaczego zatem nie wykorzystać wody z kranu, którą mamy na wyciągnięcie ręki...?
Wprawdzie w procesie gotowania wody, usuwane są wszelkie wirusy i bakterie, niektóre zanieczyszczenia mogą w niej pozostać. Warto dodać, iż w podczas gotowania wody filtrowanej, na dnie czajnika nie następuje zbieranie się osadu oraz kamienia, które niestety często dostają się do przygotowywanych ciepłych napojów, takich jak kawa czy herbata.