Zawartość chloru w wodzie pitnej i jego wpływ na zdrowie to dość często podnoszony temat. W większości miast Polski, woda z kranu dopuszczona jest do bezpośredniego spożycia. Oznacza to, iż nie zawiera ona bakterii coli, ani innych niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji.
W artykule
W wodzie kranowej obecny jest pierwiastek, który w naturalnym środowisku nie występuje.
Jest to oczywiście chlor, który dodawany jest w oczyszczalniach. Używa się go celem dezynfekcji wody i pozbycia się z niej mikroorganizmów, groźnych dla zdrowia człowieka.
Chlor powstrzymuje również rozwój bakterii, będących przyczynami wielu chorób.
Pozytywne aspekty chlorowania wody są niepodważalne. Chlor stanowi jeden z nielicznych związków, które można stosować w celu oczyszczania cieczy. Z całą pewnością zapobiega on rozwojowi wielu chorób, takich jak dur brzuszny, czerwonka i cholera, poprzez neutralizowanie bakterii, które je wywołują. Jest to niekwestionowana zaleta stosowania tego pierwiastka.
Polecamy również artykuł: Jak wybrać filtr do wody?
Warto tutaj dodać, że opisywana metoda oczyszczania wody wykorzystywana jest nie tylko w Polsce. Jest to najpopularniejszy proces, mający na celu pozbycie się biologicznych zagrożeń z wody, na całym świecie. Metoda ta stosowana jest niezależnie od poziomu rozwoju danego państwa.
Ciekawostką jest również, że chlor wchodzi także w skład wody butelkowanej.
Ta sama substancja, ale w znacznie większym stężeniu, występuje w wodzie na każdym basenie. Charakterystyczny zapach w tego rodzaju miejscach powodowany jest właśnie obecnością chloru.
Warto pamiętać, iż pierwiastek ten, oprócz swoich zalet, może mieć również negatywny wpływ na organizm człowieka.
Ponieważ stężenie chloru w wodzie kranowej jest niewielkie, nie jest on szkodliwy dla zdrowia. Niebezpieczne mogą być jednak związki, które powstają w efekcie jego kontaktu z innymi pierwiastkami.
Podczas transportu wody do domów i mieszkań (który trwać może nawet kilka dni), powstają pochodne związki chloru. Jak dowodzą badania, są one znacznie bardziej toksyczne i rakotwórcze niż omawiany pierwiastek.
Wysoki poziom stężenia chlory w wodzie zbadać można na 3 sposoby.
Zdarza się, iż w wodzie kranowej wyczuć można podobny zapach chloru, podobny do zapachu wody na basenie.
Mimo, iż zapach w tym przypadku jest zdecydowanie słabszy, nie jest on przyjemny. Niekiedy chlor wyczuwalny jest również w smaku potraw i napojów. Jeżeli zapach i posmak chloru jest zbyt intensywny może oznaczać to zbyt wysokie stężenie w wodzie.
W takiej sytuacji należy zachować ostrożność, ponieważ może być on szkodliwy dla zdrowia.
Zapach chloru w wodzie kranowej może być przejściowy i występować nieregularnie.
Test chemiczny wody to zdecydowanie precyzyjniejsza forma zbadania stężenia chloru w wodzie. Do testów najczęściej wykorzystywane są krople lub paski testowe (tzw. test DPD).
Testy tego rodzaju są łatwe w przeprowadzeniu i pozwalają szybko określić czy stężenie chloru w wodzie jest zbyt wysokie lub zbyt niskie.
Stężenie chloru we wodzie obniżyć można poprzez dodanie związków tj.
Warto pamiętać, iż stosowanie powyższych związków powinno odbywać się z zachowaniem odpowiednich ilości. Nadmierne użycie tych związków może powodować niepożądane skutki uboczne.
Woda chlorowana ma niestety negatywny wpływ na skórę. Zazwyczaj mamy świadomość uczulenia na poszczególne substancje, jednak rzadko spodziewamy się wystąpienia dolegliwości na skutek kontaktu z wodą.
Chlor zawarty w wodzie może powodować swędzenie i pieczenie skóry. Na wystąpienie uciążliwych problemów szczególnie narażone są osoby z wrażliwą skórą. Warto też pamiętać, iż w trakcie gorącego prysznica spore ilości chloru są również wdychane.
Jednym z najlepszych sposobów pozbycia się chloru z wody jest proces odwróconej osmozy. Znany jest on przede wszystkim akwarystom, zajmującym się hodowlą bardzo wymagających gatunków, nietolerujących substancji toksycznych.
Proces odwróconej osmozy polega na usuwaniu wszystkich nienaturalnych związków z wody. Oprócz chloru, związkami najczęściej występującymi w wodzie są siarczany, pestycydy i azotany.
Cały proces przeprowadzany jest zazwyczaj w 4 lub 5 krokach związanych z poszczególnymi filtrami.
Są to kolejno:
Stosowanie domowych filtrów wody niesie wiele korzyści. Oprócz oczyszczania wody ze szkodliwych substancji i nadmiaru chloru, filtry tego typu znacznie poprawiają smak wody.
Proces odwróconej osmozy eliminuje również dodatkowe koszty związane z zakupem wody butelkowanej. Woda filtrowana jest również lepszym źródłem dla roślin i ryb akwariowych.
Dzięki swojej miękkości, woda uzyskana w procesie odwróconej osmozy świetnie nadaje się do mycia i czyszczenia.
Mowiąc najkrócej, TAK. Proces odparowywania chloru z wody następuje ma skutek kontaktu z powietrzem. Parowanie chloru może być wspomagane poprzez intensywne mieszanie.
Intensywność procesu parowania zależna jest również od takich czynników jak temperatura i wigotność otoczenia oraz obecność innych substancji w wodzie. Generalnie, większa powierzchnia kontaktu wody z powietrzem oraz wyższe temperatury przyspieszają proces parowania chloru z wody.
Ponieważ chlor może być szkodliwy dla ryb i innych organizmów wodnych, należy go unikać w wodzie w akwarium.
Skuteczna i najczęściej stosowana metoda pozbycia się chloru z wody w akwarium to jej odstawienie na kilka dni przed wlaniem do akwarium. W tym czasie chlor odparuje w sposób naturalny, a wodę będzie można wykorzystać w sposób bezpieczny do uzupełnienia akwarium. Zazwyczaj wystarczy około 48 godzin, aby chlor odparował z wody.
Filtry wykorzystujące węgiel akwarystyczny to również bardzo dobry sposób usuwania chloru, a także chloraminy i innych zanieczyszczeń z wody. Stosując węgiel akwarystyczny należy pamiętać o regularnej wymianie.