Woda otacza nas wszędzie. Używamy jej do picia, w domu do przygotowywania posiłków, prania czy kąpieli. Woda wykorzystywana jest w dużych ilościach także w rolnictwie i przemyśle.
Filtrowana woda z kranu jest zdrowsza niż woda butelkowana, to fakt. Faktem jest również, iż spożywanie wody tego typu to rozwiązanie bardzo ekologiczne (pamiętajmy o wszystkich tych plastikowych butelkach, które wędrują na wysypisko).
Bakterie obecne w wodzie to istotny problem, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Mikroorganizmy wpływają na smak oraz zapach wody. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie i odporność. Są szczególnie groźne w przypadku osób starszych i dzieci.
Zawartość chloru w wodzie pitnej i jego wpływ na zdrowie to dość często podnoszony temat. W większości miast Polski, woda z kranu dopuszczona jest do bezpośredniego spożycia.
Mangan to jeden z najczęściej występujących w wodach podziemnych pierwiastków. Jak się również okazuje, ma on ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Czy należy się go jednak obawiać?
Odwrócona osmoza jest jednym z najskuteczniejszych procesów filtrujących wodę. Wykorzystywana w niej półprzepuszczalna membrana ma pory o wielkości 0,0001 mikrona, czyli około 10 milionów razy mniejsze od 1 milimetra.