Odwrócona osmoza jest jednym z najskuteczniejszych procesów filtrujących wodę. Stosowana w procesie, półprzepuszczalna membrana posiada pory o wielkości 0,0001 mikrona (czyli około 10 milionów razy mniejsze od 1 milimetra). Przez membranę filtrującą przedostają się drobne cząsteczki wody, natomiast zanieczyszczenia o większej budowie molekularnej zostają odfiltrowane.
W artykule
Czego odwrócona osmoza nie usuwa z wody?
Rozwiązania dla domu i przemysłu
Na jak długo wystarcza membrana osmotyczna?
Wady procesu odwróconej osmozy
Membrana kapilarna, a osmotyczna
Warto jednak pamiętać, iż istnieje kilka rodzajów zanieczyszczeń, które nie zostają usunięte z wody podczas procesu odwróconej osmozy.
Cząsteczka wody jest jedną z najmniejszych molekuł w przyrodzie. Woda w procesie odwróconej osmozy przechodzi przez drobne pory membrany i zostawia za sobą większość niepożądanych substancji. Jest tak, ponieważ cząsteczki molekularne większości zanieczyszczeń obecnych w wodzie są większe (niż cząsteczki samej wody).
Podczas procesu odwróconej osmozy możliwe jest pełne usunięcie z wody takich zanieczyszeń jak: azbest, rdza, glony czy wodorosty. Ale także pozbycie się bakterii i wirusów.
Ponadto, w pełni usuwane są metale ciężkie, molekuły organiczne, odpady z przemysłu chemicznego oraz radioaktywne pierwiastki i ich izotopy. Niestety membrana nie ze wszystkimi zanieczyszczeniami radzi sobie tak dobrze.
Mimo że proces nie jest skuteczny w przypadku wszystkich zanieczyszczeń, można się przed nimi zabezpieczyć. Aby zatem podjąć odpowiednie kroki, warto w pierwszej kolejnośći dowiedzieć się jakie zanieczyszczenia nie zostają usunięte podczas odwróconej osmozy.
W przeciwieństwie do opisywanych wcześniej zanieczyszczeń, niektóre rodzaje pestycydów zbudowane są z mniejszych cząsteczek niż woda. Dlatego mogą swobodnie przechodzić przez membranę.
Jest to problem o tyle, że pestycydy są jednymi z najniebezpieczniejszych chemikaliów, jakie mogą obecnie znaleźć w wodzie pitnej. Z uwagi na to, oczyszczenie wody z pestycydów jest niezwykle przede wszystkim w przypadku gospodarstw domowych. Jest to również istotny element we wszelkich gałęziach przesmysłu gdzie wytwarza się produkty mające bezpośredni kontakt z człowiekiem (opakowania na żywność, narzędzia medyczne, itp.). Do usuwania pestycydów z wody stosuje się specjalne membrany, które potrafią je odseparować już na etapie odwróconej osmozy.
W przypadku firm strikte przemysłowych ten zabieg nie jest konieczny.
Podobnie jak w przypadku pestycydów, herbicydy są molekularnie mniejsze od wody i równie łatwo przechodzą przez membranę. Jako że są szkodliwe dla roślin, a niektóre nawet uważa się za rakotwórcze, lepiej usuwać je z wody. Istnieją dwa sposoby, aby zrealizować ten cel:
W większości wypadków odwrócona osmoza jest w stanie odfiltrować chlor z wody. Jednak zdarza się, że jakaś jego część pozostaje. Najczęściej powodem tego stanu rzeczy są drobne uszkodzenia membrany lub jej zużycie.
Mimo że w ten sposób do wody przedostać może się chlor o niewielkim stężeniu, warto zadbać o jego całkowite wyeliminowanie. Woda wykorzystywana w przemyśle spożywczym powinna być w 100% czysta, więc jej skuteczna filtracja jest elementem niezbędnym.
Nasza firma zapewnia rozwiązania w zakresie systemów filtracji wody, indywidualnie dopasowane do potrzeb klienta - niezależnie od tego, czym może być zanieczyszczona woda. Zaprojektujemy system, który usunie wszystkie brudy i toksyny, zapewniając tym samym bezpieczeństwo ludziom korzystającym z danego źródła.
Oferujemy rozwiązania zarówno dla przemysłu, jak i na potrzeby gospodarstw domowych.
Od lat zajmujemy się tworzeniem i instalacją technologii uzdatniania wody. Każdą realizację dopasowujemy na indywidualne potrzeby, co potwierdzają nasi klienci. Zachęcamy do kontaktu z naszą firmą. Nasz konsultant pomoże Państwu w dobraniu odpowiedniego rozwiązania.
Membrana stosowana w procesie odwróconej osmozy, tak jak każdy filtr, ulega naturalnemu zużyciu. Jej żywotność oscyluje w okolicach 3-5 lat. Po tym czasie (lub gdy zostanie uszkodzona) należy ją wymienić, aby jakość odwróconej osmozy pozostała na najwyższym poziomie.
Do najczęstszych przypadków uszkodzeń membran zalicza się:
Indywidualna trwałość membrany zależy jednak od wielu czynników, np. zanieczyszczenia wody, jej temperatury, ciśnienia oraz zużycia.
Odwrócona osmoza jest procesem, który pozwala oczyścić wodę z niemal wszystkich zanieczyszczeń, jeśli zastosuje się dodatkowe filtry. Zwiększa to bezpieczeństwo jej użytkowania, a w niektórych wypadkach jest konieczne. Aby mieć pewność dobrze przeprowadzonej filtracji, warto postawić na profesjonalną firmę, posiadającą doświadczenie w projektowaniu tej technologii.
Odwrócona osmoza jest bardzo skutecznym procesem uzdatniania wody. Nie jest to jednak proces pozbawiony wad. Do najczęścej wskazywanych wad zaliczyć należy:
Analizując opinie środowiska medycznego można przyjąć, iż odwrócona osmoza uznawana jest za skuteczną metodę wytwarzania wody zdatnej do picia.
W praktyce wiele szpitali oraz placówek opieki zdrowotnej wykorzystuje systemy odwróconej osmozy, zapewniając pacjentom i personelowi bezpieczną wodę. Warto nadmienić, iż WHO zaleca wykorzystywanie odwróconej osmozy celem filtracji wody.
Ewentualne obawy jakie pojawiają się wśród części lekarzy związane są ze wspomnianą wcześniej możliwością usuwania z wody niektórych minerałów, a także ewentualnych zanieczyszczeń jakie mogą przedostać się do wody w sytuacji nieodpowiedniej konserwacji systemu oczyszczania lub uszkodzenia membrany.
Membrany kapilarne i osmotyczne wykorzystywane są w procesie filtracji wody. Ich funkcje są jednak nieco inne. Najkrócej mówiąc, różnica polega na tym, iż zadaniem membrany kapilarnej jest filtracja, natomiast membrany osmotycznej separacja.
Zasadnicza różnica związana jest w tym przypadku z rozmiarami kanalików, przez które przepuszczane są ziarna zanieczyszczeń. Wielkość kanalików membran kapilarnych wynosi zazwyczaj około 0,1 do 0,5 mikronów. W przypadku membran osmotycznych, rozmiary kanalików są znacznie mniejsze i wynoszą od 0,0001 do 0,1 mikrona.
Filtracja przy pomocy membran kapilarnych polega na fizycznym oddzielaniu cząsteczek. Membrany osmotyczne z kolei celem oddzielenia substancji rozpuszczonych od rozpuszczalnika, działają na dwóch płaszczyznach - wykluczania wielkości i różnic ciśnień osmotycznych.
W procesie odwróconej osmozy stosowane są membrany osmotyczne, natomiast membrany kapilarne wykorzystuje się podczas uzdatniania wody, w biotechnologi oraz przetwórstwie spożywczym wykorzystywane.