Mangan w wodzie – co warto o nim wiedzieć?

Mangan w wodzie – co warto o nim wiedzieć?

# mangan w wodzie # nadmiar manganu # mangan pierwiastek # mangan właściwości # nadmiar manganu # mangan pierwiastek # mangan właściwości # mangan w wodzie pitnej # odmanganianie wody # mangan pierwiastek

Mangan to jeden z najczęściej występujących w wodach podziemnych pierwiastków. Jak się również okazuje, ma on ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Czy należy się go jednak obawiać?


W artykule:


Mangan w wodzie – skąd się bierze?

Występujący w wodzie mangan jest najczęściej pochodzenia naturalnego – powstaje on pod wpływem skał magmowych i osadowych.

Następnie, w efekcie procesów utleniania, pierwiastek ten przedostaje się do wód podziemnych. Czasem jednak zdarza się, że mangan dostaje się do wody pitnej wskutek zanieczyszczeń przemysłowych, czy obumarłych części roślin.

To z kolei sprawia, że jego dopuszczalna ilość w wodzie zostaje przekroczone. Mowa tu o stężeniu powyżej 0,05 mg manganu na litr wody pitnej, co wynika z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia. 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Co więcej, przekroczenie tej dawki ma negatywny wpływ na ludzkie zdrowie.

Dlatego też warto regularnie monitorować, na jakim poziomie utrzymuje się jego stężenie w domowej instalacji wodnej.

Czy mangan jest szkodliwy dla zdrowia?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: I tak, i nie.

Mangan to pierwiastek niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu. Jest on odpowiedzialny za prawidłowy wzrost i rozwój komórek. Ponadto chroni też przed powstawaniem wolnych rodników, które powodują choroby nowotworowe.

Z danych WHO wynika jednak, że dzienne spożycie tego pierwiastka powinno wahać się na poziomie ok. 8-9 mg. Jeżeli jednak spożywa się to w nadmiarze, może on wywołać poważne problemy zdrowotne.

Nadmiar manganu

Wieloletnie badania naukowe nad tym pierwiastków dowodzą, że długotrwałe wdychanie manganu może zaburzyć pracę układu nerwowego, a w niektórych przypadkach może także powodować:

  • brak apetytu
  • osłabienie
  • bóle i drżenie mięśni
  • problemy z wymową
  • zaburzenia w poruszaniu się

Dokładny wpływ samego pierwiastka na zdrowie podczas wchłaniania drogą doustną, nie jest jeszcze zbadany.

Negatywne działanie nadmiaru manganu potwierdzają jednak badania, którym poddano grupę dzieci spożywających wodę ze stężeniem manganu powyżej normy. U dzieci tych zaobserwowano m.in. zaburzenia zachowania oraz upośledzenie zdolności poznawczych.

Pozytywne działanie manganu

Warto jednak wiedzieć, iż optymalny poziom manganu w organizmie jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości, wchłaniania wapnia, zdrowej skóry i regulacji poziomu cukru we krwi. 

Niedobory manganu w organizmie

Niedobór manganu występuje bardzo rzadko. Występowanie niedoborów tego pierwiastka najczęściej objawia się bólami stawów, złym stanem kości, problemami z płodnością, a w niektórych przypadkach nawet zwiększonym ryzykiem napadów padaczkowych.

Nadmierna konsumpcja manganu ze źródeł żywnościowych należy do rzadkości.

Mangan w jedzeniu

Do produktów spożywczych bogatych w mangan zaliczyć należy małże, tofu, słodkie ziemniaki, orzechy, brązowy ryż, ciecierzycę, szpinak oraz ananasy. 

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan różni się w zależności od wieku, płci, stanu zdrowia, a także stylu życia. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan wynosi:

  • 1 mg / dzień - dzieci do lat 3
  • 1,5 mg / dzień - dzieci w przedziale 4 - 6 lat
  • 2 mg / dzień - dzieci w przedziale 7 - 10 lat
  • 2,5 mg / dzień - dzieci w przedziale 11 - 14 lat
  • 2 do 3 mg / dzień - osoby powyżej 15 roku życia

Mangan w wodzie pitnej

Mangan ma negatywny wpływ nie tylko na ludzkie zdrowie, ale i na właściwości organoleptyczne wody pitnej. Pod wpływem tego pierwiastka woda zaczyna mętnieć, zmienia się jej kolor, smak oraz zapach.

Zmiany te można zauważyć już przy 0,02 mg manganu w litrze wody.

Co więcej, zmienia ona również aromat i smak potraw, które są na niej przygotowywane. Należy również wspomnieć o tym, że zamanganiona woda pozostawia po sobie przebarwienia. Stosowana do prania ubrań może więc przebarwiać tkaniny. Podobnie jak i w przypadku ceramiki sanitarnej, która pod wpływem kontaktu z taką wodą zaczyna ciemnieć.

W najbardziej skrajnych sytuacjach mangan może również tworzyć smolisty osad, który jest trudny do usunięcia. Najgorsze jest jednak to, że pierwiastek ten tworzy zalegający w rurach osad manganowy, który sprzyja rozwojowi wszelkiego rodzaju mikroorganizmów. To z kolei może stać się przyczyną skażenia wody pitnej.

Po czym poznać, że woda pitną została skażona manganem?

Poza zmianami organoleptycznymi wody pobieranej ze studni, czy kranu, czyli jej zapachem, smakiem i kolorem, skażenie manganem będzie się dawało we znaki także pod innymi względami. Zamanganiona woda zacznie odbarwiać ceramikę w łazience, a także wpłynie i na pogorszenie wydajności sprzętów AGD.

Pod wpływem skazanej manganem wody, urządzenia te staną się bardziej podatne na uszkodzenia. Nie wspominając o tym, że odbarwia ona również i ubrania.

Jak usunąć mangan z wody?

Sposobów na odmanganianie wody jest kilka. Należy jednak zaznaczyć, że jest to proces wymagający zastosowania specjalistycznych technik uzdatniania wody. Jest tak, ponieważ mangan jest pierwiastkiem, który trudno się wytrąca.

Istnieje jednak kilka metod, które pozwolą zredukować poziom manganu w wodzie ze studni, czy każdego innego ujęcia. Oparają się one o zastosowanie silnych utleniaczy, tj.:

  • ozon
  • chlor
  • nadmanganian potasu

Wykorzystać można również urządzenia, które oczyszczą wodę z manganu w oparciu o złoża katalityczne. Niestety jednak metody te nie są w pełni skuteczne. Wynika to z faktu, iż w wodach podziemnych mangan występuje zwykle na drugim stopniu utleniania.

Z tego też względu ciężko jest wprowadzić ten pierwiastek na kolejny, wyższy stopień utleniania tak, by się to pozbyć.

Na szczęście jednak z pomocą przychodzi odwrócona osmoza.

Odwrócona osmoza – pomoc w walce z manganem

Na końcu warto również wspomnieć, że odwrócona osmoza jest obecnie jednym z najbardziej zaawansowanych i skutecznych sposobów oczyszczania wody z manganu. Dzięki tej metodzie można uzyskać bardzo dobrej jakości wodę pitną.

Należy jednak pamiętać, że system odwróconej osmozy wymaga montażu w miejscu poboru wody, a nie w miejscu, w którym znajduje się instalacja.

Dlatego też odwrócona osmoza jest procesem szczególnie polecanym w domach zasilanych wodą ze studni. Ogromną zaletą tej metody jest również to, że poza manganem usuwa ona z wody wszelkie inne metale ciężkie, a nawet różnego rodzaju bakterie i wirusy.


Zobacz więcej

15 listopada 2023
Twarda woda, czyli jaka?

Woda otacza nas wszędzie. Używamy jej do picia, w domu do przygotowywania posiłków, prania czy kąpieli. Woda wykorzystywana jest w dużych ilościach także w rolnictwie i przemyśle.

22 pażdziernika 2023
Lepiej pić wodę przegotowaną czy mineralną?

Filtrowana woda z kranu jest zdrowsza niż woda butelkowana, to fakt. Faktem jest również, iż spożywanie wody tego typu to rozwiązanie bardzo ekologiczne (pamiętajmy o wszystkich tych plastikowych butelkach, które wędrują na wysypisko).

8 września 2023
Bakterie e coli w wodzie

Bakterie obecne w wodzie to istotny problem, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Mikroorganizmy wpływają na smak oraz zapach wody. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie i odporność. Są szczególnie groźne w przypadku osób starszych i dzieci.


Most Lublin

Systemy uzdatniania wody - rozwiązania dla firm i klientów indywidualnych.

  • Adres: 20-828 Lublin, ul. Nałęczowska 103 / Bużan 3
  • Tel: 081 44 67 035    Fax: 081 44 14 667
  • Mail: most@most.lublin.pl

gazelamotor-lublin