Mangan w wodzie – co warto o nim wiedzieć?

Mangan w wodzie – co warto o nim wiedzieć?

Mangan to jeden z najczęściej występujących w wodach podziemnych pierwiastków. Jak się również okazuje, ma on ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Czy należy się go jednak obawiać?


W artykule:


Mangan w wodzie – skąd się bierze?

Występujący w wodzie mangan jest najczęściej pochodzenia naturalnego – powstaje on pod wpływem skał magmowych i osadowych. Następnie, w efekcie procesów utleniania, pierwiastek ten przedostaje się do wód podziemnych. Czasem jednak zdarza się, że mangan dostaje się do wody pitnej wskutek zanieczyszczeń przemysłowych, czy obumarłych części roślin.

To z kolei sprawia, że jego dopuszczalna ilość w wodzie zostaje przekroczone. Mowa tu o stężeniu powyżej 0,05 mg manganu na litr wody pitnej, co wynika z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia. 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Co więcej, przekroczenie tej dawki ma negatywny wpływ na ludzkie zdrowie.

Dlatego też warto regularnie monitorować, na jakim poziomie utrzymuje się jego stężenie w domowej instalacji wodnej.

Czy mangan jest szkodliwy dla zdrowia?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: I tak, i nie. Jak się bowiem okazuje, mangan to pierwiastek niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu. Jest on bowiem odpowiedzialny za prawidłowy wzrost i rozwój komórek. Ponadto chroni też przed powstawaniem wolnych rodników, które powodują choroby nowotworowe.

Z danych WHO wynika jednak, że dzienne spożycie tego pierwiastka powinno wahać się na poziomie ok. 8-9 mg. Jeżeli jednak spożywa się to w nadmiarze, może on wywołać poważne problemy zdrowotne.

Wieloletnie badania naukowe nad tym pierwiastków dowodzą, że długotrwałe wdychanie manganu może zaburzyć pracę układu nerwowego, a w niektórych przypadkach może także powodować:

  • brak apetytu
  • osłabienie
  • bóle i drżenie mięśni
  • problemy z wymową
  • zaburzenia w poruszaniu się

W dalszym ciągu nie potwierdzono jednak jeszcze, jak pierwiastek ten wpływa na nasze zdrowie w momencie, gdy dostaje się on do organizmu drogą doustną. Badacze podejrzewają jednak, że działanie manganu spożywanego doustnie jest bardzo podobne.

Toksyczne działanie manganu potwierdzają jednak badania, którym poddano grupę dzieci wpływających wodę ze stężeniem manganu powyżej normy. U dzieci tych zaobserwowano m.in. zaburzenia zachowania oraz upośledzenie zdolności poznawczych.

Wpływ manganu na wodę pitną

Mangan ma negatywny wpływ nie tylko na ludzkie zdrowie, ale i na właściwości organoleptyczne wody pitnej. Pod wpływem tego pierwiastka woda zaczyna mętnieć, zmienia się jej kolor, smak oraz zapach.

Zmiany te można zauważyć już przy 0,02 mg manganu w litrze wody.

Co więcej, zmienia ona również aromat i smak potraw, które są na niej przygotowywane. Należy również wspomnieć o tym, że zamanganiona woda pozostawia po sobie przebarwienia. Stosowana do prania ubrań może więc przebarwiać tkaniny. Podobnie jak i w przypadku ceramiki sanitarnej, która pod wpływem kontaktu z taką wodą zaczyna ciemnieć.

W najbardziej skrajnych sytuacjach mangan może również tworzyć smolisty osad, który jest trudny do usunięcia. Najgorsze jest jednak to, że pierwiastek ten tworzy zalegający w rurach osad manganowy, który sprzyja rozwojowi wszelkiego rodzaju mikroorganizmów. To z kolei może stać się przyczyną skażenia wody pitnej.

Po czym poznać, że woda pitną została skażona manganem?

Poza zmianami organoleptycznymi wody pobieranej ze studni, czy kranu, czyli jej zapachem, smakiem i kolorem, skażenie manganem będzie się dawało we znaki także pod innymi względami. Zamanganiona woda zacznie odbarwiać ceramikę w łazience, a także wpłynie i na pogorszenie wydajności sprzętów AGD.

Pod wpływem skazanej manganem wody, urządzenia te staną się bardziej podatne na uszkodzenia. Nie wspominając o tym, że odbarwia ona również i ubrania.

Jak usunąć mangan z wody?

Sposobów na odmanganianie wody jest kilka. Należy jednak zaznaczyć, że wymaga to zastosowania specjalistycznych technik uzdatniania wody. Wynika to z faktu, iż mangan jest pierwiastkiem, który niezwykle ciężko się wytrąca. Co więcej, w praktyce znacznie ciężej jest usunąć z wody niewielkie stężenia manganu niż te, które przekraczają to ponad wyznaczoną normę.

Istnieje jednak kilka metod, które pozwolą zredukować poziom manganu w wodzie ze studni, czy każdego innego ujęcia. Oparte są one na stosowaniu silnych utleniaczy, do których należą m.in.:

  • ozon
  • chlor
  • nadmanganian potasu

Ponadto można również zdecydować się na zastosowanie urządzeń, które oczyszczą wodę z manganu w oparciu o złoża katalityczne. Niestety jednak metody te nie są w pełni skuteczne. Wynika to z faktu, iż w wodach podziemnych mangan występuje zwykle na drugim stopniu utleniania.

Z tego też względu ciężko jest wprowadzić ten pierwiastek na kolejny, wyższy stopień utleniania tak, by się to pozbyć. Na szczęście jednak z pomocą przychodzi odwrócona osmoza.

Odwrócona osmoza – pomoc w walce z manganem

Na końcu warto również wspomnieć, że odwrócona osmoza jest obecnie jednym z najbardziej zaawansowanych i skutecznych sposobów oczyszczania wody z manganu. Dzięki tej metodzie można uzyskać bardzo dobrej jakości wodę pitną. Należy jednak pamiętać, że system odwróconej osmozy wymaga montażu w miejscu poboru wody, a nie w miejscu, w którym znajduje się instalacja.

Dlatego też odwrócona osmoza jest polecana zwłaszcza osobom, które pobierają wodę ze studni. Ogromną zaletą tej metody jest również to, że poza manganem usuwa ona z wody wszelkie inne metale ciężkie, a nawet różnego rodzaju bakterie i wirusy.


Zobacz więcej

24 maja 2022
Najczęściej występujące zanieczyszczenia w wodzie

Jakosć wody kranowej w większości Polskich miast pozostaje na dość dobrym poziomie. Jednak nie zawsze można mieć pewność, iż normy w zakresie czystości wody są spełnione.

6 kwietnia 2022
Bakterie e coli w wodzie

Bakterie obecne w wodzie to istotny problem, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Mikroorganizmy wpływają na smak oraz zapach wody. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie i odporność. Są szczególnie groźne w przypadku osób starszych i dzieci.

16 marca 2022
Lepszy smak wody z kranu

Picie wody z kranu jest rozwiązaniem nie tylko ekologicznym, ale również ekonomicznym, oraz praktycznym. Czy jednak każda woda z kranu nadaje się do picia? Czy powinna mieć jakiś smak, a jeśli tak, to co można zrobić, aby go poprawić?


Most Lublin

Systemy uzdatniania wody - rozwiązania dla firm i klientów indywidualnych.

  • Adres: 20-828 Lublin, ul. Nałęczowska 103 / Bużan 3
  • Tel: 081 44 67 035    Fax: 081 44 14 667
  • Mail: most@most.lublin.pl

gazelamotor-lublin