W Polsce bardzo wiele miejscowości chwali się dobrą jakością kranówki, zachęcając mieszkańców do jej bezpośredniego spożycia. Wśród naszych Klientów nie brakuje jednak wątpliwości. Bardzo często pada między innymi pytanie o to, czy można pić ciepłą wodę z kranu. Wyjaśniamy i podpowiadamy, co zrobić, by poprawić jej jakość.
Wykorzystanie ciepłej wody w kranie może wydawać się dobrym pomysłem, by uchronić gardło przed zimnem lub skrócić czas gotowania potraw, gdy nam się śpieszy. W rzeczywistości jednak nie warto pić ciepłej wody z kranu ani używać jej do przygotowywania posiłków.
Najlepiej wykorzystywać ją jedynie do mycia. Wiąże się to z faktem, że może zawierać o wiele większą ilość zanieczyszczeń niż ma to miejsce w przypadku zimnej. Znacznie gorsze parametry wynikają z dłuższej drogi, jaką przebywa ona do kranu.
W celu ogrzania woda przepływa dodatkowo przez kocioł grzewczy lub trafia do bojlera, gdzie ma kontakt z urządzeniami grzewczymi. To sprawia, że jej droga do kranu znacznie się wydłuża, a w kolejnych urządzeniach zbierają się zanieczyszczenia. Oczywiście, można argumentować, że w czajniku również do wody trafiają osady - jest to jednak nieporównywalne. Ciśnienie i ciepło, jakie występują w kotłach i bojlerach powodują przenoszenie dużych ilości metali z elementów grzejnych, mogą sprzyjać również namnażaniu bakterii. Zanieczyszczona woda traci walory smakowe, a pita regularnie może mieć również niekorzystny wpływ na zdrowie domowników. Z tego powodu, nawet jeśli jesteśmy przekonani co do czystości kranówki, pamiętajmy, że do bezpośredniego picia i do gotowania warto wybierać zimną wodę.
Oczywiście, ciepła woda w kranie może przedstawiać bardzo różną jakość w zależności od tego, z jakiego źródła jest czerpana i jaki jest stan instalacji. Wśród czynników, które wpływają na stopień zanieczyszczenia wody w kranie możemy wymienić:
Zanieczyszczenia, które przenikają do ciepłej wody, mogą mieć niekorzystny wpływ na jej walory smakowe i zapachowe. Oczywiście, dopóki nie przebadamy dokładnie wody pod kątem właściwości fizycznych i chemicznych w laboratorium, nigdy nie możemy tak do końca mieć pewności, co się w niej znajduje. Istnieje kilka sposobów na poprawę jakości wody kranowej - w domu lub firmie.
Przede wszystkim warto rozważyć założenie specjalistycznego filtra. W zależności od składu chemicznego wody i problemów z nią zaobserwowanych nasi specjaliści pomogą Państwu wybrać odpowiednie urządzenie. Oferujemy różnego rodzaju systemy filtrowania wody, w tym systemy bazujące na mechanizmie odwróconej osmozy i filtry działające na zasadzie wymiany jonowej. Szeroka oferta sprawia, że możliwe jest dopasowanie rozwiązania do indywidualnych potrzeb i możliwości.
Ciepłej wody z kranu nie warto nigdy wykorzystywać do bezpośredniego picia ani do gotowania. W kotłach grzewczych i bojlerach jest ona dodatkowo narażona na przenikanie zanieczyszczeń, co niekorzystnie wpływa na jej walory smakowe i zapachowe. Chcąc cieszyć się zdrową, krystalicznie czystą wodą, warto rozważyć założenie specjalnego filtra.