Jakość wody z miejskiej sieci, jak również z własnego ujęcia bywa bardzo niska. Pojawiające się zanieczyszczenia to nie tylko o kamień, ale również metale ciężkie czy bakterie.
Często się bowiem zdarza, że pomimo norm, jakie obowiązują w polskim prawie, dostawcy wody ich nie przestrzegają. Na szczęście jednak z pomocą przychodzi domowa stacja uzdatniania wody, o której opowiemy poniżej!
Do najczęściej pojawiających się zanieczyszczeń w wodzie pitnej należą:
To jednak niejedyny podział zanieczyszczeń, jakie mogą znajdować się w wodzie. W zależności od źródła skażenia wody, można je bowiem podzielić na pestycydy, detergenty, barwniki, fenole, sole, metale ciężkie i radioizotopy.
Bardzo częstym problemem, zwłaszcza w budynkach o starej instalacji, jest także zakamienienie oraz zanieczyszczenie wody żelazem i manganem.
Innym związkiem pojawiającym się w wodzie z kranu jest chlor. Obniża on jej jakość, pogarszając smak i zapach.
Istnieją również zanieczyszczenia, które dostają się do wód powierzchniowych wraz z opadami atmosferycznymi. Jednymi z najbardziej niebezpiecznych związków jest PCB, czyli polichlorowane bifenyle, których można wyróżniać aż 60 rodzajów.
Poza nimi w wodzie z kranu można znaleźć również:
Wwęglowodory aromatyczne (WWA), są następstwem zanieczyszczenia wody ściekami.
Substancje te mają właściwości rakotwórcze oraz prowadzą do powstawania groźnych dla zdrowia mutacji. Nie wspominając o pestycydach, takich jak DDT, czyli dichlorodifenylotrichloroetan, który jest silnym środkiem owadobójczym, a w środowisku rozkłada się nawet przez 30 lat.
Bardzo istotnym zagrożeniem dla wody pitnej są również związki ropopochodne, w tym m.in. etylobeznen, benzen, ksyleny i toluen, które są niezwykle niebezpieczne. Istotne są także SPC, czyli substancje powierzchniowo czynne, które można znaleźć w wodach powierzchniowych.
Nie sposób pominąć także i organizmów żywych, czyli chorobotwórczych bakterii, które są śmiertelnie groźne dla zdrowia. Wśród nich znalazły się m.in. bakteria E. Coli, enterokoki kałowe (paciorkowce) oraz legionella.
Do zakażenia tymi bakteriami może dojść nawet w trakcie kąpieli. Nie ulega więc wątpliwości, że uzdatnianie wody pitnej ma sens.
Wszystkie z powyższych zanieczyszczeń i drobnoustrojów, jakie czyhają na nas w wodzie pitnej, stanowią bardzo poważne zagrożenia dla zdrowia osób, które spożywają wodę je zawierającą.
Polskie prawo precyzuje dopuszczalne stężenie różnych związków chemicznych w wodzie pitnej. Zgodnie z obowiązującymi w Polsce normami są to:
Nazwa substancji | Dopuszczalne stężenie [mg/l] |
Amoniak | 0,5 |
Azotany | 0,05 |
Azotyny | 0,1 |
Benzen | 0,01 |
Chlor wolny | 0,3 |
Chlorki | 0,25 |
Chloroform | 0,03 |
Czterochlorek węgla | 0,005 |
Fluorki | ,0015 |
Formaldehyd | 0,05 |
Mangan | 0,05 |
Kadm | 0,005 |
Siarczany | 0,25 |
Sód | 0,2 |
Żelazo | 0,2 |
Ponadto normy te precyzują również dopuszczalny odczyn pH wody oraz jej twardość. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem woda w kranie powinna mieć odczyn na poziomie od 6,5 do 9,5 pH, a zawartość CaCO3, czyli jej dopuszczalna twardość to 60–500 mg/l.
Dopuszczalne normy jakościowe wody odnoszą się do substancji takich jak:
Nazwa substancji |
Dopuszczalne stężenie [mg/l] |
Antymon | 0,005 |
Azotyny | 1,0 |
Beryl | 0,004 |
Bar | 0,7 |
Chloraminy | 0,5 |
Chlorany | 0,03 |
Chloryny | 0,1 |
Fosforany | 5,0 |
Magnez | 60 |
Tal | 0,002 |
Wanad | 0,06 |
Dodatkowo normy te określają również ilość włókien azbestu. Liczba ta nie może przekroczyć 70 włókien na każdy litr wody.
Jednym ze sposobów na to, by sprawdzić zdatność wody jest jej analiza organoleptyczna. W tym celu należy ocenić kolor wody, jej zapach, mętność, poziom spienienia oraz obecność drobin i zanieczyszczeń, które mogą być widoczne gołym okiem.
Brązowy lub żółty kolor wody jest oznaką tego, by jej nie spożywać. Podobnie jak i niepokojący zapach, który może być spowodowany np. zbyt dużą ilością chloru. Natomiast bijący od wody zgniłych jajek jest oznaką obecności w niej siarkowodoru i bakterie siarkowych.
Mętna woda zwykle jest wynikiem za dużej obecności minerałów, które w efekcie prowadzą do jej stwardnienia.
W przypadku wody czerpanej z własnego ujęcia pomocne okażą się domowe zestawy testowe, z których pomocą można w łatwy sposób sprawdzić jakość wody.
Wśród tego typu metod bardzo dużą popularnością cieszą się jednorazowe paski, które zmieniają kolor w zależności od składu chemicznego wody. Po chwili trzymania ich w szklance z wodą wystarczy porównać uzyskany kolor z kartą produktu, co pomoże np. w rozpoznaniu:
Najbardziej skutecznym sposobem jest jednak zlecenie profesjonalnej analizy wody. Metoda ta jest niezwykle dokładna, a ponadto skuteczna również w przypadku wody z sieci wodociągowych.
Jakość wody można w znacznym stopniu poprawić, dzięki domowym stacją uzdatniania wody
Dostępne na rynku urządzenia można podzielić na:
Filtry mechaniczne – poleca się je montować jako filtry wstępne, choć mogą być one stosowane także przed konkretnymi urządzeniami. Warto zamontować po nich filtry końcowe, a najlepiej te samopłuczące.
Filtry węglowe – czyli filtry z węglem aktywnym, który usuwa zanieczyszczenia, a zarazem poprawia smak i zapach wody. Skutecznie adsorbuje duże ilości zanieczyszczeń i metali ciężkich.
Zmiękczacze – to urządzenie, które są zbudowane ze zbiornika filtracyjnego, w którym znajduje się żywica jonowymienna, głowicy oraz zbiornika solanki. Zmiękczanie wody odbywa się poprzez wymianie jonowej na kationitach sodowych. Im większa jej twardość, tym więcej żywicy powinno się zastosować do zmiękczenia wody.
Odżelaziacze – skutecznie usuwają żelazo i mangan nawet przez kilkanaście lat od momentu ich zamontowania.
Odmanganiacze – to urządzenia, które napowietrzają wodę przez co zmieniają jej pH oraz doprowadzają do utlenienia się pierwiastków. Kiedy te zmienią swoją postać na nierozpuszczalną, następnie zostają one zatrzymane przez filtry. Skuteczne nie tylko do pozbycia się z wody manganu, ale i żelaza.
Systemy odwróconej osmozy – to zaawansowana technologia, która polega na tym, że cząsteczki wody zanieczyszczonej przenikają przez błonę półprzepuszczalną i tak oto woda się oczyszcza. Metoda ta jest wysoce skuteczna w przypadku rdzy, bakterii, kamienia i wielu innych zabrudzeń.
Stacja uzdatniania powinna być dobrane pod kątem tego, skąd czerpie się wodę pitną.
Warto również wiedzieć, że filtry węglowe dobiera się w zależności od jakości wody oraz tego, czy montuje się je w parze z innym filtrem, czy nie. Bardzo ważnym czynnikiem jest także kwestia tego, z jakimi zanieczyszczeniami trzeba się zmierzyć.
Do usuwania żelaza i manganu z przydomowej studni poleca się najczęściej odżelaziacze ze złożem katalitycznym.
Niezwykle uniwersalnym rozwiązaniem są stacje uzdatniania wielofunkcyjne, stacje uzdatniania azotanów oraz lampy bakteriobójcze.
W przypadku wody z wodociągów, najczęściej stosowanym rozwiązaniem są zmiękczacze wody. Coraz bardziej popularne stają się także komponenty do uzdatniania wody, które można wykorzystywać zarówno do zmiękczania wody, odkamieniania, regulacji pH oraz usuwania żelaza, manganu i amoniaku.
W razie jakichkolwiek wątpliwości, zachęcamy do kontaktu z działem technicznym. Z przyjemnością pomożemy dopasować urządzenie uzdatniające wodę do potrzeb danego obiektu.