Wciąż rosnąca liczba osób zarażonych koronawirusem powoduje, iż pojawia się coraz więcej obaw i pytań związanych ze sposobami uniknięcia zakażenia oraz kwestii związanych z żywnością w trakcie trwania pandemii. Coraz częściej pojawiają się pytania odnośnie wody pitnej - czy woda z kranu jest bezpieczna, jak chronić wodę pitną przed koronawirusem?
Wprawdzie opinie odnośnie zasięgu rozprzestrzeniania się choroby są podzielone, jednak pojawiają się opinie, iż w przeciągu 2 najbliższych lat zarażone zostanie od 40 nawet do 70% ludzi w Europie. Pojawiają się również opinie, iż wraz ze wzrostem temperatur w miesiącach letnich, wirus zostanie opanowany.
Jak zatem zapobiegać zarażeniu się koronawirusem i jak przygotować się na najtrudniejsze tygodnie?
Stwierdzenie powtarzane obecnie niczym mantra przy każdej możliwej okazji. O ile nie jest konieczne stosowanie szczególnych preparatów, warto jednak poświęcić przynajmniej 30 sek. na dokładne mycie dłoni i nadgarstków.
Wskazane jest stosowanie preparatów myjących na bazie alkoholu, które zabijają wszystkie wirusy znajdujące się na dłoniach.
W ramach profilaktyki, przebywając w miejscach publicznych lub sklepach warto pamiętać o zachowaniu 1 - 2 metrów odstępu od pozostałych osób.
Pamiętajmy aby w tym czasie szczególnie pamiętać o zasłanianiu nosa i ust podczas kichania czy kasłania. Warto zaciągnąć nieco wyżej szalik czy chustkę, które mogą stanowić dodatkową ochronę naszych dróg oddechowych.
Warto pamiętać, iż wirus jest najgroźniejszy dla osób o niskiej odporności. Wysoka odporność organizmu stanowi najlepszą ochronę przed wirusem. Pamiętajmy zatem o regularnej suplementacji. Pamiętajmy aby regularnie dostarczać do organizmu odpowiednie ilości witaminy D, A oraz C.
Wprawdzie według wszelkich zapewnień rządu, towarów w sklepach nie powinno zabraknąć. Uważamy jednak, iż wskazane jest posiadanie zapasu najważniejszych produktów medycznych oraz spożywczych (na wypadek gdyby sytuacja zaostrzyła się diametralnie i obowiązywały obostrzenia odnośnie opuszczania miejsc zamieszkania).
Faktem jest, iż w sytuacjach skrajnych, pierwszym produktem jakiego brakuje jest woda butelkowana. Dobrej jakości, domowy filtr do wody stanowi wówczas niezastąpione zabezpieczenie zapewniając w każdej chwili dostęp do wody pitnej.
Najkrócej mówiąc NIE. Mimo wielu środków ostrożności jakie należy podjąć, woda z kranu wciąż pozostaje bezpieczna. Nie istnieją badania wskazujące, iż wirus może przetrwać w wodzie kranowej lub ściekach.
COVID-19 to wciąż stosunkowo nowy wirus, który nie jest jeszcze dokładnie i w pełni zbadany. Jednak wyniki badań przeprowadzonych w 2008 r. na Uniwersytecie Arizony, wskazały iż koronawirusy nie są bardziej odporne na proces uzdatniania wody niż inne mikroorganizmy, takie jak bakterie Coli czy wirus polio.
Dlatego też jest bardzo mało prawdopodobne, aby koronawirus przetrwał w wodzie uzdatnionej i zdezynfekowanej (chlorowanej). Możemy zatem przyjąć, iż stosując jeden z domowych uzdatniaczy wody EcoWater Systems, mamy praktycznie 100% pewność, iż woda w domu jest w pełni bezpieczna.
Nie ma możliwości aby wirus rozprzestrzeniał się w wodzie butelkowanej. Warto jednak zwrócić uwagę, iż jak w przypadku innych produktów zagrożenie może stanowić samo opakowanie (butelka). W sytuacji kiedy wcześniej np. w sklepie, opakowanie miało kontakt z wirusem, może zostać on przeniesiony dalej.
Według dostępnej obecnie wiedzy: