Jakość wody pitnej w Polsce reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku.
Woda pitna jest podstawowym dobrem człowieka. W świetle polskiego prawa państwowego oraz szczegółowych norm epidemiologicznych, wodę można uznać za bezpieczną dla zdrowia, kiedy jest wolna od mikroorganizmów i pasożytów i innych, groźnych substancji.
Woda zdatna do picia nie może również zawierać właściwości korozyjnych. Wszystkie te wymagania sformułowano prawnie w §3 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku precyzującym jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).
Picie wody z kranu wiąże się z ogromnym ryzykiem. Woda kranowa może uledz zanieczyszczeniu w dowolnym momencie, nad czym niestety odbiorca końcowy nie ma kontroli.
Jedynym środkiem zaradczym w celu zapobiegania tym zanieczyszczeniom jest stosowanie domowych stacji uzdatniania wody.
Zobacz również: Czy można pić ciepłą wodę z kranu?
Tylko rzetelna wiedza i konsekwentne działania pozawalają zapobiedz chorobom i innym dolegliwościom powstającym w skutek spożycia zanieczyszczonej wody. W wodzie pochodzącej zarówno z wodociągów miejskich jak również własnych ujęć (studnie) pojawić mogę się mikroby, ciekłe chemikalia i pierwiastki metali. Kamień osadzający się na naczyniach to najmniej groźny skutek kontaktu z zanieczyszczoną wodą z kranu, innymi są poważne choroby, w tym niekiedy także nowotwory.
Warto także mieć świadomość, że żerujące w wodzie kranowej bakterie legionella wywołują zapalenie płuc. Do innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych, obecnych w wodzie z kranu, epidemiolodzy zaliczają również bakterie coli, paciorkowce oraz bakterie kałowe.
Bez domowej stacji uzdatniania wody, każde z powyższych zagrożeń, stanowi poważne ryzyko dla zdrowia osób spożywających wodę.
Chlor i jego pochodne to związki chemiczne, które stosuje się w typowych procesach uzdatniania wody, aplikując go u jej źródła poboru, aby oczyścić ciecz z wirusów, bakterii i innych, groźnych substancji. I wprawdzie skutecznie zabija on większość tych mikroorganizmów, ale w tak silnym stężeniu sam może stanowić zagrożenie dla ludzkiego zdrowia.
Chemicy zwracają również uwagę, że chlorowanie pozostawia w wodzie kranowej produkty uboczne, w niektórych przypadkach podrażniające błony śluzowe żołądka. Przechlorowana woda kranowa wywoływać może również różnorodne problemy skórne, podobnie jak chemiczne uszkodzenie rur, za przyczyną którego do tak zwanej kranówki trafiają niebezpieczne związki i substancje chemiczne.
Analogiczna, niepożądana dla ludzkiego zdrowia sytuacja ma miejsce, kiedy uszkodzone przyłącza rurowe wprowadzają do płynącej z kranu wody ołów i inne metale ciężkie. Związki te mogą powodować uszkodzenie mózgu, nerek i niewydolność serca, a w skrajnych przypadkach doprowadzający do zatrucia całego organizmu.
Zagrożenie zatrucia ołowiem podczas spożycia wody kranowej niestety nie jest marginalne. Ryzyko związane jest z przedostawaniem się tego związku do systemów zasilających poprzez sieć wodociągową. Zanieczyszczenia osadzają się i kumulują. Takie substancje toksyczne krążą następnie w zamkniętym obiegu wody, stanowiąc realne zagrożenie wystąpoenia powikłań zdrowotnych.
Jeszcze niebezpieczniejszym związkiem chemicznym, obecnym w wodzie z kranu, jest chrom VI. Najczęściej do skażenia nim wody pitnej dochodzi w wyniku awarii zakładu przemysłowego. Chrom VI przedostaje się wówczas do wód gruntowych lub do zamkniętego obiegu wodociągowego. Niestety, skażenie chromem VI ujęcia wody czystej i pitnej, a także rozprowadzających ją przewodów wodociągowych i ściekowych, skutkuje zagrożeniami epidemiologicznymi na długie lata, bowiem jest to wyjątkowo odporna substancja chemiczna.
Aby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, wynikających ze skażenia wody kranowej, warto postawić na nowoczesne technologie i zaopatrzyć się w specjalistyczne urządzenia uzdatniające wodę. Coraz więcej, nie tylko przedsiębiorców pracujących w branży przemysłowej, ale i indywidualnych gospodarstw domowych w Polsce decyduje się na zakup stacji uzdatniania wody.
Ryzyko skutków zdrowotnych skażenia wody groźnymi mikroorganizmami lub substancjami i związkami chemicznymi jest naprawdę duże, zwłaszcza w stosunku do niemowląt, małych dzieci, osób starszych i już chorujących. W świetle polskiego prawa w sytuacji przekroczenia dopuszczalnych parametrów wody pitnej, to przedsiębiorstwa wodociągowe są zobowiązane do skutków ich natychmiastowego usunięcia.
Jednak posiadanie własnych urządzeń do uzdatniania wody daje bezpieczeństwo i komfort psychiczny podczas korzystania z wody z kranowej.