Odżelazianie wody ze studni

Odżelazianie wody ze studni

Długość sieci wodociągowych, zaopatrujących gospodarstwa domowe w wodę w Polsce, wynosi łącznie 303,9 tyś. km (stan na rok 2018). Mimo, iż sieć wodociągowa w naszym kraju jest systematycznie rozbudowywana, przeważająca ilość gospodarstw domowych (przeważnie na wsi), nadal zaopatrywana jest w wodę przy wykorzystaniu własnej studni.

Wiele gospodarstw wiejskich powstało kilkadziesiąt lat przed pojawieniem się sieci wodociągowych. Gospodarstwa te do tej pory korzystają z wody pozyskiwanej z własnych studni.

Nie bez znaczenia pozostaje również rosnący trend budowania domków rekreacyjnych i letniskowych w naszym kraju.  Badania rynku wskazują, iż wraz ze wzrostem poziomu zamożności Polaków, mieszkańcy miast coraz chętniej decydują się na budowę domu rekreacyjnego poza miastem.

W miejscach budowy tego typu domów, najczęściej nie ma możliwości podłączenia do sieci wodociągowej. Jedyną alternatywą pozostaje zatem budowa własnego ujęcia wody.

Czy woda ze studni jest czysta?

W zależności od jej finalnego przeznaczenia, rozróżniamy poniższe rodzaje studni:

Studnia kręgowa

Głębokość tego rodzaju studni waha się zazwyczaj w granicach kilku, góra kilkunastu metrów (w zależności od poziomu warstwy wodonośnej). Woda pozyskiwana w ten sposób może posiadać liczne zanieczyszczenia i nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (bez filtrowania).

Studnia głębinowa

W przypadku studni głębinowych, odwiert wykonywany jest znacznie głębiej, na ok. 15-20 metrów. Wymaga zatem wykorzystania specjalistycznego sprzętu. Mimo to, nadal nie zaleca się bezpośredniego spożycia wody pozyskanej w ten sposób.

Woda ze studni zazwyczaj charakteryzuje się niskimi parametrami. Często występuje w niej również zbyt duże stężenie związków żelaza oraz manganu. Sprawia to, iż woda ta nie tylko nie jest zdatna do spożycia, ale również przyczynia się do szybszej eksploatacji instalacji grzewczej i wodnej. Niekiedy również ma ona wpływ na zwiększoną awaryjność urządzeń takich jak pralka.

Woda z wysoką zawartością żelaza może mieć żółtawy kolor, który po pewnym czasie pozostawia rdzawy osad np. na armaturze. Nieprzyjemny smak również sprawia, iż nie nadaje się ona do picia.

Na jakość wody wpływa wiele czynników, które występują ponad jej źródłem. Są to tzw. czynniki antropogeniczne, wynikające z działalności człowieka. Wszelkie zanieczyszczenia, chemikalia i inne substancje, które przenikają do gleby z opadami deszczu.

Woda ze studni głębinowej jest często jest również mętna. Mętność może pojawić się też w studni kręgowej, gdy przez pewien czas nie jest ona eksploatowana, np. w przypadku domków rekreacyjnych, podczas dłuższej nieobecności.

Kiedy woda jest czysta?

Użytkownicy własnych źródeł wody, powinni znać podstawowe parametry pozyskiwanej wody, takie jak: PH, twardość wody, zawartość żelaza czy manganu. 

W krajach UE, normy parametrów wody zdatnej do picia, są ujednolicone i wynoszą:

  • PH: 6,5 do 9,5
  • Twardość wody: 60–500 mg/l 
  • Żelazo: 200 µg/l  
  • Mangan: 50 µg/l 

Obok powyższych parametrów w wodzie, pojawiać mogą się również różnego rodzaju bakterie. Zasadne zatem jest regularne przeprowadza nie badań wody ze studni, aby upewnić się, że nie ma przeciwskazań do jej spożywania.

Przeprowadzenie badań wody jest wymagane także przy kompletowaniu dokumentów potrzebnych do zakończenia budowy i jej odbioru przez Powiatowy Inspektorat  Nadzoru Budowlanego.

Wody z własnych ujęć, przebadać można w:

  • stacji sanitarno-epidemiologicznej (Sanepid)
  • wyspecjalizowanym laboratorium
  • firmie specjalizującej się w uzdatnianiu wody

W tym celu pobieramy odpowiednią próbkę - dla badań fizykochemicznych wystarczy posłużyć się plastikową butelką, natomiast dla badań mikrobiologicznych wymagane są  specjalne do tego celu butelki, dostępne w jednostkach badawczych.

Jeżeli chodzi o przydatność do spożycia wody pochodzącej z wodociągów, badania przeprowadzana są zazwyczaj przez same firmy wodociągowe. W oparciu o regularną publikację wyników badań, określana jest zdatność wody do picia w określonych regionach lub miastach.

Odżelazianie wody ze studni

Używanie zażelaźnionej wody pozostawia niepożądane efekty w postaci brązowo - rdzawych zacieków, zażółcenia i szarzenia wypranych ubrań, a także nieprzyjemnego smaku wody, który niekiedy utrzymuje się nawet po przegotowaniu wody.

Sposobem na trwałe pozbycie się tego problemu jest usuwanie żelaza za pomocą dedykowanych rozwiązań.

Warto zauważyć, iż stosowane dość powszechnie, domowe sposoby czyszczenia wody, jak np. dzbanki filtrujące nie pozwalają osiągnąć skutecznego efektu. Działania te mogą służyć jedynie jako uzupełnienie profesjonalnych instalacji.

Usuwanie żelaza i manganu, a także poprawa jakości wody jest możliwa dzięki procesowi profesjonalnego odżelaziania wody, za pomocą stacji uzdatniania wody, oraz przy wykorzystaniu odpowiednich filtrów. 

Kolejność czynności w procesie poprawy jakości wody

  • napowietrzanie wody poprzez aspirator - następuje zmiana związków żelaza na związki trudno rozpuszczalne, dzięki czemu mogą zostać one zatrzymane na filtrze
  • magazynowanie i mieszanie wody w zbiorniku hydrofobowym 
  • filtrowanie wody - następuje całkowite odżelazienie i odmanganienie wody, a zanieczyszczenia pozostają na złożu
  • okresowe czyszczenie filtra (złoża zanieczyszczeń) - następuje dzięki odwróconemu przepływowi wody i usuwa popłuczyny ze złoża

Odżelaziacze do wody

Jakość wody ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka, jak również na instalacje hydrauliczne. W celu uniknięcia awaryjności urządzeń i instalacji, zaleca się używanie odpowiednich rozwiązań.

W zależności od potrzeb danego obiektu, mogą to być zmiękczacze wody, filtry wody, odżelaziacze do wody lub stacje uzdatniania. 

Użycie odpowiedniego rozwiązania przyczyni się do poprawy jakości wody pitnej, a ponadto wyeliminuje widoczne skutki działania zanieczyszczeń, takich jak zacieki, plamy czy osad. 

Zapraszamy do skorzystania z usług firmy MOST. Z przyjemnością doradzimy oraz udzielimy wszelkich informacji na temat dostępnych rozwiązań dla Państwa domu lub firmy.


Zobacz więcej

15 listopada 2023
Twarda woda, czyli jaka?

Woda otacza nas wszędzie. Używamy jej do picia, w domu do przygotowywania posiłków, prania czy kąpieli. Woda wykorzystywana jest w dużych ilościach także w rolnictwie i przemyśle.

22 pażdziernika 2023
Lepiej pić wodę przegotowaną czy mineralną?

Filtrowana woda z kranu jest zdrowsza niż woda butelkowana, to fakt. Faktem jest również, iż spożywanie wody tego typu to rozwiązanie bardzo ekologiczne (pamiętajmy o wszystkich tych plastikowych butelkach, które wędrują na wysypisko).

8 września 2023
Bakterie e coli w wodzie

Bakterie obecne w wodzie to istotny problem, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Mikroorganizmy wpływają na smak oraz zapach wody. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie i odporność. Są szczególnie groźne w przypadku osób starszych i dzieci.


Most Lublin

Systemy uzdatniania wody - rozwiązania dla firm i klientów indywidualnych.

  • Adres: 20-828 Lublin, ul. Nałęczowska 103 / Bużan 3
  • Tel: 081 44 67 035    Fax: 081 44 14 667
  • Mail: most@most.lublin.pl

gazelamotor-lublin