Zagrożenia związane z chlorowaniem wody

Zagrożenia związane z chlorowaniem wody

Chlorowanie stanowi główną metodę dezynfekcji wody. To sposób stosunkowo tani i skuteczny. Chlorowana woda jest dostarczana do większości odbiorców. Niewiele jednak mówi się o niebezpieczeństwach wynikających ze spożycia chloru.

Przyczyny chlorowania wody

Woda, która znajduje się w sieci wodociągowej najczęściej zanieczyszczona jest mikroorganizmami, które mogą wywoływać groźne choroby. Z tego powody konieczna jest dezynfekcja. Chlor ma silne właściwości utleniające, dzięki czemu skutecznie ogranicza rozwój szkodliwych mikroorganizmów. W ten sposób odbiorcy wody są chronieni przed jej biologicznych skażeniem.

O skuteczności tej metody świadczy to, iż odkąd w XX w. zaczęto używać chloru do dezynfekcji wody pitnej na masową skalę, odsetek osób chorych na cholerę, tyfus, dur brzuszny czy czerwonkę znacznie spadł.

Dezynfekcja wody jest konieczna również przez wzgląd na fakt, iż sieci wodociągowe są zazwyczaj bardzo rozległe. Czasem woda potrzebuje dosyć długiego czasu, aby dotrzeć do użytkownika. Stosowanie chloru zabezpiecza wodę przed ponownym skażeniem, do którego mogłoby dojść na jednym z odcinków sieci wodociągowej.

Chlorowanie wody, a zdrowie

Chlor zaliczany jest do pierwiastków toksycznych. Jego opary mogą powodować podrażnienia błony śluzowej, a w konsekwencji alergie układu pokarmowego oraz oddechowego. Poważne zatrucia tym pierwiastkiem objawiają się obrzękami i nagromadzeniem wody w płucach. W skrajnych przypadkach chlor może doprowadzić nawet do porażenia układy oddechowego.

W wodzie z kranu chlor występuje zwykle w niewielkim stężeniu, nie zagraża ludzkiemu życiu. Chlorowanie wody może jednak sprawiać, iż zaczyna ona wydzielać nieprzyjemny zapach i nabiera dziwnego smaku. Problem nasila się latem, kiedy dezynfekcja wody musi być jeszcze bardziej intensywna. Jest to spowodowane wysokimi temperaturami sprzyjającymi namnażaniu się bakterii.

chlor-2

Duże niebezpieczeństwo stanowi połączenie chloru z innymi związkami znajdującymi się w wodzie. Powstają wówczas między innymi trihalogenometany, które wykazują silne działanie rakotwórcze. Ponadto chlor połączony z fenolem zwiększa ryzyko zachorowania na białaczkę. Inny z produktów ubocznych, chloroform, może wpływać na centralny układ nerwowy i wywoływać halucynacje. Może też prowadzić do zaburzeń akcji serca, oszołomienia, zawrotów głowy oraz bólów żołądka.

Woda chlorowana, a higiena

Woda chlorowana może stwarzać zagrożenie podczas korzystania z prysznica lub brania kąpieli. Pod wpływem ciepłej wody pory w skórze otwierają się, przez co ciało wchłania znaczne ilości chloru. Na chlorowaną wodę powinny uważać zwłaszcza dzieci, seniorzy, alergicy i osoby z wrażliwą skórą. Chlor narusza naturalną barierę ochronną człowieka, gdyż negatywnie wpływa na warstwę lipidową skóry. W konsekwencji skóra staje się bardziej narażona na szkodliwe działanie promieniowania UV oraz środków chemicznych. Długotrwałe korzystanie z chlorowanej wody nierzadko prowadzi do nasilenia reakcji uczuleniowych i przesuszenia skóry. Często pogorszeniu ulega kondycja włosów, które tracą blask, stają się łamliwe i przesuszone.

Co więcej, według niektórych badań wdychanie pary zawierającej związki chloru może osłabiać układ odpornościowy. Nie można zapominać, iż chlor negatywnie wpływa także na oczy.

Mycie naczyń w chlorowanej wodzie nie jest do końca bezpieczne. Dłonie mogą się przesuszać. Stają się podatne na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych, co ma szczególne znaczenie w czasie zimy. Osłabiona skóra dłoni łatwo pęka, tworząc bolesne rany. Poza tym woda bogata w chlor niszczy płytkę paznokci.

Chlorowana woda - jak sobie z nią radzić?

Postęp technologiczny doprowadził do powstania alternatyw dla chlorowania wody. Idealne rozwiązanie stanową domowe uzdatniacze wody. Do uzdatniaczy zalicza się kilka rodzajów filtrów do wody. Niezwykle dokładne są filtry odwróconej osmozy.

Zapewniają idealnie czystą wodę, która może być wykorzystywana do celów spożywczych. Woda uzyskiwana w wyniku odwróconej osmozy jest uważana za najczystszą i najzdrowszą. Niektóre wody sprzedawane w butelkach są uzdatniane właśnie przy pomocy filtra odwróconej osmozy.

Na zamontowanie własnych systemów uzdatniania wody mogą sobie pozwolić nie tylko duże firmy i zakłady przemysłowe, ale także prywatne gospodarstwa domowe. Wysokiej jakości urządzenia uzdatniające wodę zapewnią dostęp do smacznej, czystej wody. Warto dodać, że woda osmotyczna nie powoduje zakwaszenia organizmu.

Chlorowana woda może wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia. Uniknięcie korzystania z niej może wydawać się trudne, jako że to główna metoda stosowana w procesie uzdatniania wody. Wystarczy jednak zakupić profesjonalny uzdatniacz wody, aby móc korzystać ze zdrowej, przejrzystej wody.


Zobacz więcej

8 września 2023
Bakterie e coli w wodzie

Bakterie obecne w wodzie to istotny problem, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Mikroorganizmy wpływają na smak oraz zapach wody. Mają one również negatywny wpływ na zdrowie i odporność. Są szczególnie groźne w przypadku osób starszych i dzieci.

23 lipca 2023
Jak usunąć chlor z wody?

Zawartość chloru w wodzie pitnej i jego wpływ na zdrowie to dość często podnoszony temat. W większości miast Polski, woda z kranu dopuszczona jest do bezpośredniego spożycia.

16 kwietnia 2023
Mangan w wodzie – co warto o nim wiedzieć?

Mangan to jeden z najczęściej występujących w wodach podziemnych pierwiastków. Jak się również okazuje, ma on ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Czy należy się go jednak obawiać?


Most Lublin

Systemy uzdatniania wody - rozwiązania dla firm i klientów indywidualnych.

  • Adres: 20-828 Lublin, ul. Nałęczowska 103 / Bużan 3
  • Tel: 081 44 67 035    Fax: 081 44 14 667
  • Mail: most@most.lublin.pl

gazelamotor-lublin